Ali lahko v pasivni hiši odpiramo okna?
Da. Vendar ni potrebno, ker je hiša vedno samodejno prezračena in ogreta na najbolj primerno temperaturo.
Kako trajna je lesena gradnja?
Lesena hiša je obstojna več generacij. Ker je les ustrezno zavarovan pred vlago in predhodno posušen do 12%, s čimer je omogočena naravna zaščita lesa pred škodljivci (glive, insekti in plesni), je njegova življenjska doba preko 100 let.
Ali je lesena gradnja varna?
Les ima izjemno dobre fizikalno mehanske lastnosti, zato je potresno bolj odporen kot klasične konstrukcije iz armiranega betona in opeke.
V čem so hiše tehnično posebne?
Hiše so izjemo dodelane že v fazi načrtovanja. Izkoriščajo ugodno orientacijo proti jugu, kar jim omogoča idealno osončenje pozimi in senčenje poleti. Zasnova omogoča posebno prijetno bivalno klimo, stalni dotok svežega zraka in izjemno količino sončne svetlobe skozi vse leto. Debelina toplotne izolacije je več kot 42 cm, uporabljena je najboljša trojslojna zasteklitev na trgu in vgrajeni so najsodobnejši sistemi ogrevanja in vračanja toplote s pomočjo rekuperacije.
Kakšen je letni strošek ogrevanja?
Zaradi svoje tehnološke dovršenosti hiše dosegajo najvišji energijski razred po EU normativih za pasivne objekte – 10 kWh/m2a na leto. Nizka poraba energije znižuje stroške v celotnem življenjskem obdobju objekta na minimum. Letni strošek za ogrevanje hiše, prezračevanje in pripravo sanitarne vode je okoli 200 EUR. Lastnikom ob visokem bivalnem ugodju omogoča neodvisnost od gibanja cen energije in varnost v prihodnosti.
Kateri naravni materiali so uporabljeni?
Uporabljeni so naravni ekološki materiali, ki imajo minimalen vpliv na okolje. Les, je poleg konstrukcije uporabljen v stavbnem pohištvu, fasadnih oblogah, talnih oblogah in notranji opremi. Uporabniki so nenehno v neposrednem stiku z naravnimi materiali. Bivanjsko klimo uravnavajo tudi zelene površine na ravnih strehah in veliko zelenja na vrtu in v okolici hiše.
Kako hitro je hiša vseljiva?
Trajnostna gradnja omogoča kratkotrajno fazo izvedbe, les pa omogoča takojšnjo vselitev in zdravo bivanje. V praksi to pomeni nekaj tednov za konstrukcijski sklop in do šest mesecev od pričetka del do vselitve.
Kaj pomeni fleksibilna zasnova?
Hiše so zasnovane tako, da so mogoče enostavne prestavitve sten in prehodov. Že vnaprej so načrtovane in omogočene spremembe, ki jih pričakujemo zaradi potreb uporabnikov skozi različna življenjska obdobja. Hiše omogočajo neoviran dostop in bivanje v eni etaži, poleg tega pa vgradnjo dvigala, kar je prijazno ljudem s posebnimi potrebami.